Compare properties

Compare

No properties found to compare.

Image Alt

Adaria Property

  /  Основна   /  Арх. Георги Бутров: При покупка на имот мислете как ще живеете в него през следващите 10 години

Арх. Георги Бутров: При покупка на имот мислете как ще живеете в него през следващите 10 години

 

Архитект Георги Бутров е един от младите професионалисти, които успешно се развиват в областта на архитектурата и недвижимите имоти у нас. Завършил е магистърска програма в „Университет за архитектура, строителство и геодезия“, с профил „Обществени сгради“. Още в студентските си години започва да трупа опит във фирми като част от екипи, които проектират обществени и жилищни сгради. След дипломирането си продължава професионалния си път в компания, която проектира многофамилни жилищни сгради, хотели, комплекс от къщи и интериори. Казва, че неговата работа и тази на колегите му е насочена основно към подобряване на средата за живот на хората. Специално за Adaria Real Estate и нашите клиенти архитект Бутров споделя професионални съвети за търсенето и покупката на имот и разкрива какви са тенденциите на пазара на недвижимите имоти.

 

 

– Ако Ваш приятел е на пазара за жилище и Ви помоли за съвет дали даден имот е добра покупка, на какво бихте обърнали внимание?

 

– Бих посъветвал всеки на първо място да обмисли добре покупката, в повечето случаи е разумно да се вземе по-голям имот. Отивайки на оглед, задайте си въпросите: „Бих ли живял аз в тази сграда (в този апартамент)?“ и „Ще се радвам ли всеки път, когато виждам тази сграда, или ще се натъжавам?“. Обърнете внимание на усещането си, обикновено дамите имат доста добра интуиция. Ако отговорът на тези въпроси е: „Да, ето това е моят дом!“, можете да предприемете последващите стъпки.

Като страничен наблюдател мога да погледна на всяка ситуация прагматично и без емоция. Когато човек се привързва към даден имот, съм склонен да се отдръпна, така че той сам да направи своя избор. За едни покупката на жилище е необходимост, за други – необходим лукс. Когато клиентът има свободата да избира район и тип жилище, решението е сложен процес. Къщата дава много повече свобода и усещане за свят, който човекът е изградил, но апартаментът също има своите предимства. Изборът тук се свежда до персонални предпочитания.

При покупка на жилище в строеж е добре купувачът да проучи инвеститора и строителя на сградата.

В практиката съм срещал множество нетрадиционни решения, целящи удовлетворяването на изискванията на инвеститорите за достигане на максимално допустимите стойности за плътност на застрояване. Дори като професионалист, аз не мога да направя обследване на конструкцията на дадена сграда. Но може да се наблюдава как се строи даден имот, например дали зидовете са прави, дали банята е направена качествено. И въпреки това, тук става дума за моя професионален поглед. Обикновеният човек, който няма познания в строителството, няма как да види тези детайли или да чете чертежи.

Това, което е добре да направи, е да обърне внимание на разпределението на стаите, на изложението и дали жилището е защитено от външни условия с необходимите материали и изолации, които са стандарт за България.

 

– Кое е най-благоприятното изложение?

 

– Ако един имот е разположен на югоизток или югозапад, обикновено е най-добре. Чист юг, което е рядко срещано, също е много добро изложение.

Ако няма такъв вариант, може да се вземе жилище, в което дневната е разположена на юг, югоизток или югозапад, а спалнята е насочена на север, североизток, северозапад. Дневната, където човек прекарва най-много време след работа и в почивните дни, е хубаво да е с по-благоприятно изложение и по-голяма квадратура. Спалнята е добре да е по-хладна, с по-малко естествена светлина.
И все пак различните хора търсят различни неща. Например най-добрата стая за един художник ще е с изложение североизток или северозапад, защото за неговата работа е важна умерената светлина.

 

– Има ли промяна в търсенето на имоти в София и страната и това повлиява ли на качеството на строителството?

 

– Въпреки че се заговори за надуване на имотния балон, търсенето все още е доста голямо, както и печалбите в тази сфера. Като цяло аз смятам, че в България се правят доста добри жилища. Дори когато вземем един двустаен апартамент, обикновено се гледа максималното, което може да се даде, така че функционалността му да бъде на ниво.

В София икономическата обстановка е една, друга е извън София и по-големите градове. В София обикновено се търсят двустайни, тристайни и четиристайни апартаменти, докато в други големи градове се търсят повече двустайни апартаменти. От това произлиза и маркетинговата стратегия на строителите – по-малки инвестиции, с по-евтини материали и мазилки, без окачени фасади, което увеличава печалбата. Такава е ситуацията в един голям областен град като Бургас.

В София невинаги е така, тъй като инвеститорите имат и друга нагласа. Тук е ролята на общината – да инвестира в създаването на подходяща инфраструктура: улици, алеи, зелени пространства, които да хармонират с жилищните постройки. В крайна сметка целта е да се създаде определен продукт, който да осигури добра среда за живот на хората.

 

– В кои райони на София се търсят най-много имоти в момента?

 

– Предпочитаните райони в София са южните – „Младост“, „Малинова долина“, „Манастирски ливади – Изток“. В следващите години там ще бъде доста уплътнено. Например за „Малинова долина“ има нов кадастрален план, там е отредено да се строи доста. Инфраструктурата също ще се изгражда – училища, детски градини, ясли. Те не са построени още, но са предвидени в кадастъра. Друг е въпросът дали общината ще има необходимите финансови средства в тази насока. Построяването на такава инфраструктура е от ключово значение, както и булеварди, за да може да се включи и градският транспорт.

Квартали, които имат вътрешен транспорт, или такъв, който да свързва квартала с центъра или с работно място, са по-желани. Транспортът често е от ключово значение при избора на жилище.

Съветвам всички да правят избора си информирано, без да купуват импулсивно. Човек може да си купи импулсивно скъпи обувки без особени последствия, но покупката на жилище носи своите последствия, както емоционални, така и финансови. При покупката на имот мислете как ще живеете в него през следващите 10 години. За българина е важно да притежава имота, в който живее, предпочита да не зависи от банка или ако зависи, то да е за определен период от време, след което да притежава имота.

 

– Може ли да се каже, че българинът е по-скоро внимателен и консервативен купувач, отколкото импулсивен?

 

До някаква степен не харесвам думата „консервативен“. В днешно време човек трябва да може да поема премерен риск, но трябва и да преценява правилно възможностите си. Лично аз винаги съм подкрепял мнението, че е по-добре купувачите да вложат повече в имот, в който те и техните наследници могат да живеят дълги години. Инвестицията в такъв имот според мен е една от най-добрите, защото е съобразена с конкретния човек и неговите нужди. Всеки човек живее според своя мироглед, но когато се обърне към професионалист в дадена област, това може да промени вижданията му за покупката, която желае.

You don't have permission to register